To już druga edycja konkursu„Samorząd Przyjazny Energii”.Konkurs organizuje Polskie Towarzystwo Przesyłu i Rozdziału Energii Elektrycznej przy wsparciu poszczególnych OSD: PGE Dystrybucja S.A., Enea Operator, ENERGA-OPERATOR, RWE Stoen Operator, TAURON Dystrybucja oraz Polskich Sieci Elektroenergetycznych. W ramach drugiej edycji konkursu zostanie wyłonionych i nagrodzonych sześć jednostek samorządu terytorialnego, które swoimi działaniami w sposób znaczący przyczyniły się do zapewnienia niezawodności i bezpieczeństwa dostaw energii elektrycznej. Każdy z laureatów konkursu jako nagrodę otrzyma tytuł „Samorząd Przyjazny Energii”, statuetkę oraz grant inwestycyjny o wartości 15 tysięcy złotych, do wykorzystania na działania wspierające niezawodność i bezpieczeństwo dostaw energii elektrycznej do odbiorców indywidualnych i przemysłowych. W zeszłym roku nagrodę otrzymała gmina Lubycza Królewska z Oddziału Zamość, m.in. za ponadprzeciętną pomoc przy usuwaniu skutków wielodniowej awarii na tym obszarze, spowodowanej oblodzeniem i szadzią. Materiały o konkursie „Samorząd Przyjazny Energii” – regulamin oraz formularz są już dostępne na stronie www.konkurs.ptpiree.pl.