Spółka PGE Dystrybucja już po raz trzeci prowadzi na całym terenie swojego działania akcję „Energetyczny Tornister”. Inicjatywa ta realizowana jest we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej oraz Fundacją PGE „Energia z Serca”. Na przełomie sierpnia i września, prawie 3000 najmłodszych uczniów otrzyma od PGE Dystrybucja tornistry wyposażone w przybory szkolne …i dobrą energię. Dzięki współpracy z lokalnymi samorządami oraz miejskimi i gminnymi ośrodkami pomocy społecznej kolorowe plecaki trafią do dzieci z najbardziej potrzebujących rodzin i placówek opiekuńczo-wychowawczych. W tornistrach dzieciaki znajdą: zeszyty, bloki rysunkowe i techniczne, piórniki z pełnym wyposażeniem, farby, kredki, flamastry, klej, bibułę, nożyczki, plastelinę i inne przybory niezbędne do nauki. Uroczyste spotkania z dziećmi, organizowane w siedzibach Rejonów Energetycznych lub na terenie ośrodków czy lokalnych urzędów, często przybierają formę festynów i pikników rodzinnych, a dzieci bardzo chętnie uczestniczą w konkursach, mini-zawodach sportowych i zabawach. Podczas prowadzonych przy tej okazji „energetycznych lekcji” uczą się również, czym jest energia elektryczna i jak unikać niebezpieczeństw związanych z prądem. Pierwsze tornistry pojechały już do najmłodszych uczniów z terenu Oddziału Zamość, gdzie uroczyste wręczenie szkolnych wyprawek odbyło się w „Krainie Zabaw” 19 i 20 sierpnia.