Na mocy zawartego porozumienia w dn. 17 października br., czterej polscy operatorzy systemu dystrybucji energii elektrycznej, spółki: ENEA Operator Sp. z o.o., PGE Dystrybucja S.A., TAURON Dystrybucja S.A. oraz RWE Stoen Operator Sp. z o.o. ogłosiły rozpoczęcie wspólnej procedury przetargowej, której przedmiotem jest dostawa 36250 szt. bilansujących liczników energii elektrycznej. Jest to pierwsze tego typu wspólne przedsięwzięcie spółek zajmujących się infrastrukturą sieciową i dystrybucją energii elektrycznej w Polsce. Przetarg został ogłoszony w formie zamówienia publicznego, postępowanie w imieniu i na rzecz czterech Operatorów Systemów Dystrybucyjnych wspólnie udzielających zamówienia prowadzi TAURON Dystrybucja S.A.. Termin składania ofert upływa dnia 1 grudnia 2014 o godzinie 9:00. Szczegółowe informacje na temat procedury przetargowej można znaleźć pod adresem: http://swoz.tauron-pe.pl/servlet/HomeServlet?MP_module=main&MP_action=noticeDetails¬iceIdentity=3453&expired=0 Zakupione w ramach przetargu liczniki bilansujące zostaną zamontowane w stacjach średniego napięcia (SN) i będą odpowiedzialne za pomiary parametrów energii elektrycznej, która z tych stacji jest dostarczana do odbiorców końcowych na niskim napięciu (nN). Ponadto liczniki ułatwią wykrywanie nielegalnego poboru energii i ograniczą w ten sposób poziom strat, ewentualnych kradzieży infrastruktury, a wdrożenie warstwy telekomunikacyjnej pozwoli na bieżące monitorowanie obciążenia sieci, co podniesie poziom bezpieczeństwa energetycznego Instalacja przez OSD liczników bilansujących na stacjach SN/nN będzie pierwszą fazą wdrożenia inteligentnego opomiarowania poprzez umożliwienie monitorowania parametrów pracy urządzeń na stacji (w tym aplikacje Smart Grid).