Nauka poprzez zabawę - aktorzy uczą dzieci bezpiecznie korzystać z urządzeń elektrycznych

PGE Dystrybucja dba, aby "oswajanie z prądem" dużych i małych nie przybrało formy nudnej dydaktyki. Jedną z takich form działań są warsztaty teatralne. Lubelski Oddział Spółki zaprosił do współpracy Teatr im. H.Ch. Andersena w Lublinie. Lubelski teatr wykorzystał cały swój potencjał, aby pokazać, że "prąd nie taki straszny" a „wykorzystywany z głową”, może być nawet źródłem zabawy.

Powstał autorski projekt serii warsztatów teatralnych „ENERGIA TEATRU”, gdzie za pomocą pedagogiki zabawy, ćwiczeń dramowych, parateatralnych i wszystkich elementów kojarzonych z teatrem, odbywa się oswajanie z prądem. Warsztaty odbywają się w piętnastu placówkach w Lublinie i poza Lublinem, w różnych grupach wiekowych. W sumie, we wszystkich warsztatach prowadzonych przez aktorów Teatru Andersena, bierze udział ponad 300 dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych. Pod okiem artystów dzieciaki przygotowują krótkie przedstawienia, w których, swoim językiem, będą mogły przekazać rówieśnikom nabytą podczas warsztatów wiedzę. Finałem pracy każdej grupy warsztatowej są otwarte pokazy z udziałem widowni bezpośrednio w placówkach. W ten sposób projekt ma okazję dotrzeć bezpośrednio do blisko dwóch tysięcy dzieciaków w różnym wieku. Niesłabnącym powodzeniem wśród najmłodszych uczniów cieszy się także kolejna edycja spektakli teatralnych pt: „O Kacperku i Świetliku, czyli o tym, co w gniazdu piszczy”. Tym razem aktorzy goszczą w białostockich szkołach podstawowych i przedszkolach w dn. od 12 do 23 października br. Tylko pierwsze dwa spektakle zgromadziły blisko 400 dzieci. Dla Spółki PGE Dystrybucja „Bezpieczeństwo” jest priorytetem. Prowadzone działania edukacyjne wykraczają poza suchą dydaktykę opartą na zakazach i nakazach. Dlatego do nauki mądrego korzystania z energii elektrycznej postanowiliśmy wykorzystać ciekawsze metody. Żywa i głośna reakcja dzieci po pierwszym spektaklu, a także zainteresowanie interakcją z aktorami pozwala stwierdzić, że pomysł trafia do tej grupy wiekowej. Zachowanie bezpieczeństwa podczas korzystania z prądu to trudny temat, dlatego tak ważne jest, aby został on przekazany w sposób profesjonalny, a zarazem przystępny. Forma warsztatów czy spektakli teatralnych doskonale się sprawdza- twierdzą wychowawcy białostockich maluchów.

dystrybucja_site pgedystrybucja_site